Natuureiland Tiengemeten

Kom genieten op natuureiland Tiengemeten
Tiengemeten - paarden // tiengemetenpaarden-fotorenekoster-natuurmonumenten.jpg (166 K)Midden in het Haringvliet ligt Tiengemeten. Op een steenworp afstand van de Randstad ontdekken steeds meer mensen dit natuureiland. Natuurmonumenten laat je er genieten. Heerlijk weg van de vaste wal en de hectiek van alle dag. Op de veerpont word je meteen al overmand door het vakantiegevoel op weg naar het kleinste bewoonde eiland van Nederland.

Een heerlijk dagje uit
Loop na aankomst eerst even binnen in het bezoekerscentrum. De gastvrije vrijwilligers helpen je graag op weg naar een heerlijk dagje uit. Wandelaars en fietsers kunnen hun hart ophalen in het autovrije natuurgebied met historische gebouwen. Tiengemeten kent drie gezichten. De Weemoed in het oosten is het cultuurhistorische deel, waar ooit het eiland ontstaan is. In het midden het kommoeras De Weelde. De Wildernis is te vinden in het zuidwesten. De wandelroutes brengen je naar de mooiste plekjes. Fietsen kan er ook. Kinderen ravotten in Speelnatuur. Liefhebbers van nostalgie en schilderkunst zitten goed bij het Landbouwmuseum en het Rien Poortvlietmuseum. Een hapje en een drankje bij de Herberg of Pannenkoeken bij Helene maken het avontuur compleet.

Excursies
highlighthw_tiengtemeten // tiengemeten.jpg (457 K)Het hele jaar door zijn er volop excursies en activiteiten voor jong en oud. Het gevarieerde programma biedt elk wat wils. Uiteraard veel wandelexcursies in de natuur, maar ook wandelingen met een bijzonder thema, met iets lekkers onderweg, fietsexcursies, vaarexcursies, huifkarexcursies, jaarlijks terugkerende evenementen als bijvoorbeeld de Oogstdag, etc. Voor de jeugd zijn er aantrekkelijke Natuurdagen van OERRR in Speelnatuur.

Voor groepen die sfeervol en comfortabel het eiland rond willen, zijn de huifkartochten van De Hitsaert een aanrader. Voor wie moeilijk ter been is, is een rondrit met de electrokar van eilandbewoner Hugo Schortinghuis een goed alternatief. Je kunt het eiland ook vanaf het water verkennen. De Hoeksche Vaart verzorgt vaartochten met de gezellige salonboot de Heicondias. Wil je op pad met een eigen groep? Of een ruimte huren voor een vergadering? Dat kan! Ook een schoolreisje of kinderfeestje in Speelnatuur is mogelijk. Ze zijn populair dus wees er snel bij!

Langer verblijf
Lekker moe van het struinen op Tiengemeten maar nog lang geen zin om naar huis te gaan? Blijf slapen! Dan ervaar je pas echt de stilte. Bij een heldere nacht zie je de sterren extra goed. In het voorjaar word je wel al vroeg gewekt wordt door de vele vogels op het eiland! Herberg Tiengemeten biedt luxe hotelkamers onder de rieten kap van de herberg. In het seizoen is er plaats voor tenten op het kampeerterrein in de boomgaard. Binnen en op het terras worden streekproducten geserveerd. Voor een langer verblijf zijn ook de vakantiewoningen van Buitenleven zeer aantrekkelijk. Twee boerderijen en een karakteristieke sluiswachterswoning bieden een authentiek onderkomen, van alle gemakken voorzien.

Belangrijke websites op een rijtje:

Bus
Er rijdt vier keer per dag een buurtbus vanaf de halte bij de A29 en Zuid-Beijerland direct naar de pont. Kijk op 9292.nl voor de actuele dienstregeling