Er op uit in de Hoeksche Waard

Hoeksche Waard wandelaarsDe Hoeksche Waard laat zich op veel verschillende manieren ontdekken. Het fietsroutenetwerk voert je langs mooie natuurgebieden, door gezellige historische dijkdorpjes en over prachtige beboomde dijken. Wandelaars kunnen genieten van de natuur langs de kreken en in de vele recreatiegebieden zoals natuureiland Tiengemeten.

WANDELROUTES
Eind september 2018 is het wandelroutenetwerk in de Hoeksche Waard geopend. Het netwerk bestaat uit 470 km wandelroutes waarvan 100 km over onverharde paden gaat en 40 km over boerenland. Er zijn vele bijzondere themaroutes die de wandelaar leiden over dijken, langs kreken, bloeiende akkerranden en terrassen. Een ontmoeting met een Schotse Hooglander, een lepelaar of een bever behoort ook tot de mogelijkheden. Eén van de meest bijzondere routes loopt over een oude postroute uit de tijd van Napoleon, waarbij u her en der nog de mijlpalen kunt terugvinden. De Deltapontjes maken de aansluiting op overige wandelnetwerken mogelijk. Kijk op www.wandelnet.nl.

TOERISTISCHE OVERSTAP PUNTEN
Een TOP staat voor Toeristisch Overstap Punt. Een ‘knooppunt’ waar diverse bewegwijzerde en onbewegwijzerde fiets- en wandelroutes samen komen. Een TOP is goed bereikbaar per auto en beschikt over voldoende parkeergelegenheid. Vanuit deze speciaal ingerichte locatie kun je fietsen of wandelen via diverse bewegwijzerde routes. Bij de Toeristische Overstappunten zijn informatiepanelen aanwezig met een kaart van de omgeving en informatie over bezienswaardigheden in de buurt van de routes. Zo ontdek je gemakkelijk de mooiste plekken van de regio. Vanaf iedere TOP vertrekken ten minste twee (bewegwijzerde) routes. Locaties van de TOP’s in de Hoeksche Waard: Dorpshaven Numansdorp, Oeverlanden Strijensas, De Oude Tol en Klein Profijt in Oud-Beijerland. Zie ook www.toproutenetwerk.nl

Momenteel geen wandelkaart verkrijgbaar.

KUNSTPICKNICKPLAATSEN
Bij een picknickplaats kan de gemiddelde Nederlander zich alles voorstellen, maar een “kunstpicknickplaats” is nog een betrekkelijk nieuw fenomeen. Ze liggen altijd langs een fiets- of wandelpad. De ontwerpen, steeds van een andere kunstenaar, zijn uniek en nodigen uit voor een picknick met schitterend uitzicht. Wie een route langs één van de picknickplaatsen fietst, doet er dus goed aan om een uitgebreide lunch mee te nemen. Hier zijn deze picknickplaatsen te vinden.

FIETSROUTENETWERK
fietsroutenetwerk De Hoeksche Waard ontdekken? Stap dan op de fiets en volg de knooppunt-nummers van het fietsroutenetwerk! Daarvoor noteert u startplaats en de knooppunten van de rondrit die u wilt volgen. De afstand tussen de knooppunten staat met rode cijfers op de kaart vermeld. Anders dan bij veel bestaande routes kunt u dit fietsroutenetwerk in twee richtingen fietsen. Duidelijke groen-witte borden met daarop de nummers van de knooppunten begeleiden u in beide richtingen. In de bebouwde kom zijn de borden op ooghoogte op palen gemonteerd. In het buitengebied zijn de borden iets lager, meestal op bermplanken, te vinden. Met dit bewegwijzeringsysteem kunt u eenvoudig zelf uw route en de lengte daarvan bepalen, of onderweg aanpassen. Kijk op www.route.nl om uw route te plannen.

TIP
Natuurlijk kunt u bij VVV Hoeksche Waard terecht voor verschillende kaarten, plattegronden en routes. Neem eens een kijkje in de VVV winkel of bestel eenvoudig via de VVV webshop.

Bordje weg?
Merk je tijdens het fietsen dat er een bordje op je route ontbreekt? Geef het door via www.bordjeweg.nl

PEDDELEN DOOR KREKEN
Ook kanoliefhebbers komen aan hun trekken in de Hoeksche Waard. Er zijn vier verschillende routes die zowel voor de beginnende als de meer gevorderde beoefenaar geschikt zijn. Wie zelf geen kano heeft kan deze huren bij diverse kanoverhuuradressen (zie kanoverhuur)

VVV NL AppVVV NL App
De leukste tips en ideeën in je broekzak. Van Amsterdam tot Oud-Beijerland, waar je je ook bevindt, met de gratis VVV NL App heb je altijd de leukste tips op zak. De VVV NL App bepaalt aan de hand van het GPS-signaal waar je bent. Je ziet meteen hoe ver je van die ene tentoonstelling of dat ene leuke restaurantje verwijderd bent en wat er allemaal voor leuks in de buurt te beleven is. Download de VVV NL App in je App store.

Beleefroutes App
Met de Beleefroutes App heb je eigenlijk een persoonlijke gids bij je. Die vertelt wat er onderweg te beleven is en wijst je op de mooist plekjes. Door heel Nederland zijn er routes opgenomen en in deze regio is er bijvoorbeeld een Cultuurroute Oud-Beijerland. De route is ook als papieren plattegrond verkrijgbaar bij het VVV-kantoor (Waterstal 3). Meer informatie vind je op www.beleefroutes.nl

izi.TRAVEL App
Deze app biedt GPS gestuurde buiten- en binnentours aan zoals de Historische wandeling in Oud-Beijerland. Bekijk de routes via www.izi.travel.nl of download de app.

OPLAADPALEN

Wil je je elektrische fiets opladen? Dan kan bij de volgende adressen:

 • Heinenoord
  Museum Hoeksche Waard, Dorpsstraat 13
 • Klaaswaal
  De Koningshoeve, Botweg 1b
 • Maasdam
  Hotel/restaurant de Hoogt, Raadhuisstraat 3
 • Mijnsheerenland
  Recreatieoord Binnenmaas, Vrouwe Huisjesweg
 • Nieuw-Beijerland
  Restaurant de Drie Linden, Zuidzijdsedijk 29
 • Nieuwendijk
  Haven, Spuidijk 7
 • Numansdorp
  Flohilplein
  Bike Totaal van der Koog, Hoekstraat 6
 • Oud-Beijerland
  Bierkade, kop van de haven
  Bike Totaal George, Julianastraat 58
  Oost-Voorstraat
  Paviljoen Oude Tol, Randweg 35
 • Strijen
  Haven Strijen, Molenstraat tegenover nr. 9
  Haven Strijensas, parkeerplaats Buitendijk 2
  Koffiepunt 40, Oudendijk
 • Zuid-Beijerland
  Peter Fortuin Rijwielen, Gr. Sabinastraat 38
 • print