Expositie Ineke Stolk-Schuurs en Inga van Zonderen

dinsdag 19 jan 2021

De exposities in het ‘s-Gravendeelse Dienstencentrum ‘t Weegje gaan al terug tot februari 1992, toen de eerste expositie in het toenmalige Verzorgingshuis Immanuël werd geopend. 

Enkele jaren geleden was Ineke Stolk-Schuurs de eerste in al die jaren de een tentoonstelling had ingericht geheel gewijd aan mozaïek. Nu is zij terug met opnieuw een fraaie mozaïekexpositie. Zij exposeert ditmaal samen met Inga van Zonderen.

Tot en met 30 maart sieren een zo’n twintig kleurrijke, door Ineke en Inga vervaardigde werkstukken de wanden van de expositieruimte op de begane grond. In de praktijk wil dit zeggen dat de werkstukken te zien zijn in de centrale hal en de aangrenzende gang. De met bijzonder veel zorg gemaakte mozaïeken maakten tijdens de eerdere tentoonstelling veel positieve reacties los. 

Ineke Stolk (1951), woont sinds 1972 in de Hoeksche Waard, in Maasdam. In haar vrije tijd houdt zij zich bezig met het maken van mozaïeken en werk met papier. De interesse in mozaïeken begon in mei 2007 toen zij in Zeeland een kunstroute volgde en daar een prachtig mozaïekwerk onder ogen kreeg.

Zoektocht
Zij verdiepte zich in deze vorm van kunst en besloot het ook zelf te proberen. Maar zoals bij veel kunstenaars is ook deze kunstvorm er eentje van de geleidelijkheid. Het werd zodoende een ontdekkingstocht naar de mogelijkheden van materiaal, compositie en kleuren. Voor de mozaïeken gebruikt Ineke voornamelijk tegels van tien bij tien centimeter, de zogenaamde wand- en keukentegels. Deze worden met een tegelsnijder door midden gesneden en vervolgens in stroken van één centimeter. 

Hierna worden de stroken met een speciale tang teruggebracht tot driehoekjes of rechthoekige staafjes, al naar gelang er voor het kunstwerk nodig is. Op watervast multiplex tekent Ineke een ontwerp, waarna dit beplakt wordt met de geknipte stukje van de tegel.

Inga van Zonderen
Inga van Zonderen (54 jaar) is op een andere manier met creativiteit bezig en in aanraking gekomen. Zij volgde in Amsterdam de Modeacademie, waar zij ondermeer Haute Couture kleding leerde ontwerpen en maken. Een daarnaast kreeg zijn op deze academie ook tekenlessen en lessen in modeltekenen. Maar na dertig jaar had haar creativiteit toch wat hulp nodig en ging zijn lessen volgen bij Kees Korpershoek, overigens ook woonachtig in Maasdam. In ‘t Weegje toont Inga en serie schilderijen, waarop verschillende onderwerpen zijn afgebeeld. 

Wie interesse heeft in fraaie expositie kan deze nu de komende tien weken in ‘t Weegje bezoeken. Bezichtiging is mogelijk op werkdagen en de zaterdag. De toegang is uiteraard gratis.

Foto: Arie Pieters

 

  • print