Haringvliet< Terug

Groep

Natuur

Type

Natuurgebied

Omschrijving

Rond het Haringvliet kun je de Nederlandse delta in al haar facetten beleven. In het Haringvliet monden de grote West-Europese rivieren Rijn en Maas uit in de Noordzee. Van oudsher een rijk en dynamisch natuurgebied. Gelegen op steenworp afstand van Rotterdam.

Het stille Haringvliet. Weinig herinnert nog aan de dynamische monding van twee grote Europese rivieren, Rijn en Maas, die het ooit was. Een delta waar het getij en de natuurlijke overgang van zoet rivierwater naar zout zeewater voor oer-Hollandse deltanatuur en soortenrijkdom zorgden.
Ooit, want met de voltooiing van de Haringvlietdam in 1971 kwam het unieke deltaleven tot stilstand. Het getij viel weg, trekvissen konden vanaf zee de rivieren niet meer op zwemmen, kustvogels en andere planten- en diersoorten verdwenen.

In 2018 gaan de Haringvlietsluizen op een kier. In aanloop hierop werkt een unieke coalitie van zes natuurorganisaties aan een natuurlijker Haringvliet. De financiŽle bijdrage uit het Droomfonds van de Nationale Postcode Loterij is daarbij een onmisbare impuls. Onze ambitie: ruim baan voor de dynamiek van deltanatuur, trekvissen en -vogels waar mensen van kunnen genieten!

Download de brochure Ontdek Het Haringvliet

Overige informatie

Ligging
Aan rivier
Ja
Recreatie
Wandelroutes
Ja
Fietsroutes
Ja
Recreatie (Watersport)
Visgelegenheid
Ja
  • print

Locatie op kaart

Contactgegevens

Infopunt Nationaal Landschap Hoeksche Waard/Tiengemeten
Nieuwendijk 1
3284 KR ZUID-BEIJERLAND

Website
Bezoek site
Content VVV Idee